tirsdag den 22. oktober 2013

Grundlæggende anatomi og biomekanik - del 2


Grundlæggende anatomi og biomekanik - Del 2


En af de vigtigste muskler at kende er Longissimus Dorsi - Den lange rygmuskel.
Den løber fra de nederste halshvirvler, vandret igennem hesten, hvor den så hæfter i området omkring bækkenet og korsbenet.
Når rygsøjlen er hævet gennem halsen (Nakkebåndet eller når hesten er stærk nok til at løfte med halsmusklerne), er Longissimus Dorsi blød og fleksibel og kan svinge frit op og ned.
Bækkenet har mulighed for at vippe og bagbenene kan træde længere ind under, og lægge mere vægt over på bagparten, så forparten aflastes.

__________________________________________________________________________________

Sætter man rytter på uden at have lært, eller givet hesten mulighed for at løfte rygsøjlen med halsen, vil ryggen falde ned og ryghvirvler trykkes imod hinanden.

Den sænkede ryg får hesten til at spænde i rygmusklerne, for at beskytte rygsøjlen, bækkenet vippes fremad og bagbenene stikker længere bagud,og hesten kan ikke træde ind under sig selv og bære vægt, så forparten vil stadig være mest belastet.

Hvis hesten går med sænket ryg, øges belastningen på forparten, og hesten kan have svært ved at flytte sin forpart før bagbenene kommer = Hesten smeder, eller spænder yderligere for at "bremse" bagparten.

___________________________________________________________________________________

Før hesten kan begynde at bygge kroppen op til at lægge mere vægt bagud, skal den allerførst lære at løfte halshvirvlerne op i en regnbueform, så den kan få ryggen op.
Samtidig bør man arbejde med ligeudretning, så musklerne arbejder ens på begge sidder af hesten, for at stabilisere rygsøjlen.

Ligeudretning er vigtigt, fordi hestens forpart er hængt op imellem skulderblandene.
Hesten har ikke kraveben som mennesker.
Hestens forben er hæftet på kroppen med muskler, sener og ledbånd, dette kaldes Thorax-slyngen.


Er hesten skæv i skuldrene, går skævt på forbenene, eller er smal i bringen eller bøjer halsen for meget af, skaber det ubalance i thoraxslyngen og gør det svært for hesten at løfte forparten.
___________________________________________________________________________________


Ingen kommentarer:

Send en kommentar